For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteValgpulje – flere unge stemmer til kommunalvalgetKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

5 gode råd: Sådan skaber du et stærkt frivilligfællesskab for unge

06.03.2025

Nyhed

Arbejdsmarked

Hvordan skaber man de bedste rammer for, at unge frivillige både trives og tager ansvar? Mathilde Dyhr er studerende og projekt- og frivilligkoordinator i ungdomsorganisationen SAGA. Hun har gjort sig en masse erfaringer om frivillige fællesskaber, som hun gerne vil dele med andre.

Indsatsområde

Demokrati

Læs mere om SAGA

SAGA

Mathilde tog initiativ til at udarbejde en rapport om motivering og mobilisering af frivillige, fordi hun selv manglede at få indblik i andres erfaringer og gode råd, da hun som projekt- og frivilligkoordinator i SAGA blev kastet ud i at udvikle arrangementer og indsatser på tværs af landet:

”Jeg synes selv, jeg bøvlede lidt med at finde balancen i starten. Det er jo mit job, at få ting til at ske. Samtidig skal man have respekt for andres tid – især når de arbejder frivilligt. Det kan være svært at vide, hvornår man skal rykke, og hvornår man skal give folk en pause. Min egen læringskurve har været stejl, så jeg tog initiativ til at lave den her rapport, så andre nu kan få glæde af nogle af de erfaringer, vi har gjort os i SAGA,” fortæller Mathilde på 24, som til daglig læser statskundskab på Københavns Universitet.

Mathilde Dyhr

Mathilde fremhæver, at hun og andre unge ofte har travle liv og engagerer sig ad hoc – derfor er det vigtigt at møde alle med fleksible rammer og tillid.

Mathilde fremhæver, at hun og andre unge ofte har travle liv og engagerer sig ad hoc – derfor er det vigtigt at møde alle med fleksible rammer og tillid. For nogle er det det sociale fællesskab, der trækker, mens det for andre er muligheden for at lære noget nyt eller gøre en konkret forskel.

”Som trivselskommissionen også lige har fremlagt, er der en kæmpeværdi i at engagere sig i et frivilligt fællesskab. Men vi unge har mange forpligtelser, så kunsten er at give plads. Sørg for, at frivillige kan bidrage på forskellige niveauer – fra små opgaver til større ansvar. Fleksibilitet er nøglen.”

SAGA er en partineutral ungdomsforening med frivillige på tværs af hele landet – mange studerer på videregående uddannelser og der er løbende udskiftning:

”Et vigtigt råd er at holde fast i god overlevering, så man ligesom bærer faklen videre til de nye i fællesskabet. Sørg derfor for at dokumentere erfaringer og hav en plan for, hvordan nye frivillige kan komme hurtigt ind i fællesskabet.”

Her er Mathildes 5 bedste råd til dig, der arbejder med unge frivillige:

1. Gør det let at være med

Unge engagerer sig ofte ad hoc og har travle liv med studie, arbejde og sociale aktiviteter. Sørg for, at frivillige kan bidrage på forskellige niveauer – fra små opgaver til større ansvar. Fleksibilitet er nøglen. Kort sagt: Jo lavere tærskel, desto flere unge får lyst til at være med.

2. Skab et stærkt fællesskab

For unge handler frivilligt engagement ikke kun om opgaver – men også om at være en del af et fællesskab. Sociale aktiviteter, anerkendelse og en god stemning betyder mindst lige så meget som selve arbejdet. Sørg for at fejre succeserne sammen og skab rum til det sociale.

3. Giv ansvar og tillid fra start

Unge frivillige vokser med opgaven, hvis de får lov. Sørg for at give plads til egne idéer og beslutninger – og hav tillid til, at de kan løfte ansvaret. Når unge mærker, at deres indsats gør en reel forskel, stiger motivationen.

4. Mød unge i øjenhøjde

Hierarkier og tunge beslutningsprocesser kan være en stopklods for unges engagement. Mød dem i øjenhøjde, vær åben for nye ideer, og sørg for, at der er en uformel og inkluderende tone. Unge engagerer sig helst i miljøer, hvor der er kort vej fra idé til handling.

5. Husk, at unge frivillige kommer og går

Unge er i en livsfase med store skift – fra uddannelse til arbejde, fra én by til en anden. Det betyder, at frivilligmiljøer skal være forberedte på udskiftning og tænke i løbende rekruttering og overlevering af viden. Sørg for at dokumentere erfaringer og have en plan for, hvordan nye frivillige kan komme hurtigt ind i fællesskabet.

Læs mere om Mathildes erfaringer i rapporten her

RELATEREDE NYHEDER

03.04.2024Nyhed5 gode råd til budget
16.01.2024Arbejdsmarked5 gode råd til at netværke