For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteValgpulje – flere unge stemmer til kommunalvalgetKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

5 gode råd til at debattere på Folkemødet

22.05.2024

Nyhed

Demokrati

Årets demokratifest nærmer sig, og måske skal du deltage i en paneldebat for første gang. Vi har spurgt de erfarne debattører Lawand Hiwa Namo og Jesper Theil Thomsen om deres bedste råd til at gøre indtryk og skabe eftertanke.

Indsatsområde

Demokrati

Book en ung debattør

Fremtidens Stemmer

Lawand Hiwa Namo er rådgiver i et bureau, arbejdsmarkedskommentator hos Politiken og dommer i DM i Debat 2024. Han råder dig til at gøre dit forarbejde grundigt – forberedelse er nemlig ét af nøgleordene, hvis du vil brænde i gennem med dine synspunkter. Samtidig skal du formulere dit hovedbudskab kort og præcist:

”Du skal stille dig selv en række spørgsmål, før du stiller dig op på scenen. Hvorfor er det overhovedet vigtigt med den her debat? Hvad siger viden og fakta på området, og hvad er de forskellige positioner? Dernæst kan du overveje din egen holdning, og hvad det er for et hovedbudskab, du gerne vil levere. Når du har dit hovedbudskab klar, så er det dén pointe, du skal levere, så snart du får muligheden – for du ved ikke, om du får mulighed for at sige det senere.”

Jesper Theil Thomsen, medstifter af ungdomsforeningen SAGA og direktør i Soundboks, er en garvet folkemødedeltager og -debattør. Sidste år på Folkemødet gik han en kort tur med Mette Frederiksen i Allinge, hvor han bl.a. fik sagt, at mange ældre og unge deler en følelse af ensomhed – og at der er brug for et ÆldreSagen for unge. Jesper ved altså om nogen, at forberedelse er vigtig – også selvom det ikke er statsministeren, man står overfor:

”Hvad vil du gerne opnå, og hvem vil du påvirke? Find din kernepointe og formulér én tydelig sætning, du vil have, at folk skal huske. En punchline der efterlader et indtryk. Test den eventuelt på en ven eller kollega.”

Skab konkrete billeder

Det er fint at være konkret og skabe billeder hos folk – men publikum og panel er ikke nødvendigvis interesserede i dine personlige anekdoter:
”Politik handler altid om mennesker, fordi politiske beslutninger har betydning for os alle. Det er derfor fint at være konkret og give eksempler fra hverdagen. Det er ikke så centralt, at det handler om dig selv – men husk den gode historie, hvor du får abstrakte samfundsudfordringer ned i øjenhøjde, så dine synspunkter bliver relatérbare,” siger Lawand.

Så altså: Hvis det handler om omsorgsarbejde, så fortæl om pædagogens hverdag. Hvis det handler om klimaforandringer, så mal billedet frem af et oversvømmet København eller en tørkeramt mark.

Lawand Hiwa Namo

Lawand Hiwa Namo

Folkemødet er uformelt

Både Jesper og Lawand mener, at Folkemødet bærer en særlig mulighed – det er et uformelt og lidt mere sludrende debatmiljø. Publikum går til og fra og lytter ikke koncentreret hele tiden. Der kan være 5 tilhørere eller 300 – det er noget andet end fx P1 Morgen eller Debatten på DR2:

”Som ny debattør vil jeg anbefale, at du kommer i god tid. På Folkemødet er formaterne og omgivelserne forskellige, så det er rart at vide, hvor man er, og hvordan der ser ud. Er det et stort eller lille telt? Er der styr på lyden? Hvis du kommer før, kan du lige vænne dig til stedet og finde en ro, før det går løs. Og man skal ikke blive nervøs, hvis publikum småsnakker lidt. Folkemødet er ofte ret afslappet,” siger Jesper Theil Thomsen og Lawand Hiwa Namo supplerer:

”Folkemødet er særligt og indbyder til mere humor og sænkede skuldre. Jeg fik engang selv det råd, at jeg ’bare’ skulle sige noget sjovt, klogt og originalt. Det lyder jo nemt, men kræver selvfølgelig forberedelse. Men jeg vil sige, at det sjove og det originale er noget, som Folkemødet i særlig grad indbyder til. Husk humoren.”

RELATEREDE NYHEDER

03.04.2024Nyhed5 gode råd til budget