5 gode råd til faglige fælleskaber på studiet
08.10.2024
Nyhed
Arbejdsmarked
Er du startet på en uddannelse og savner andre at spejle dig i? Lykke Kjærsgaard Nielsen, som er formand for SATS Aarhus, Studerendes Anæstesiologiske og Traumatologiske Selskab på Aarhus Universitet, fortæller her, hvorfor et uformelt fagligt fællesskab er en god idé, der både styrker sammenhold og studieglæde. SATS Aarhus har flere gange fået støtte af Tuborgfondet til at træne f.eks. katastrofemedicin udenfor pensum.
Indsatsområde
Arbejdsmarked
Faglige fælleskaber
SATS AarhusAlle medicinstuderende er velkomne i foreningen SATS, som i Aarhus arrangerer kurser i f.eks. førstehjælp, kommunikation og ultralyd – færdigheder der er gode at træne, men som ikke fylder særlig meget på studiet.
Foreningen har også fået støtte fra Tuborgfondets Drømmepulje – f.eks. til at træne katastrofemedicin og til et overlevelseskursus:
”Som medicinstuderende kan man indimellem føle sig som i en boble og få fornemmelsen af, at alle andre kan det hele, og at man er den eneste, der ikke fatter, hvad der foregår. I SATS har vi de samme forudsætninger i et fællesskab, hvor alle ideer er gode, og hvor ingen kan mere end andre. Hvor det er 100 procent legitimt at begå fejl,” fortæller Lykke og fortsætter:
”Hos os mødes studerende på tværs af semestre, og alle er gavmilde med at dele ud af deres erfaringer. F.eks. kan de fortælle om, at der er et liv på den anden side af den ultrasvære eksamen, man selv læser op til. Eller give gode råd til, hvilke bøger på 5. semester, man altså ikke behøver at læse supergrundigt.”
Find nogen der også brænder for at lære noget nyt
Lykke er 25 år og har pt. revet et forskningsår ud af kalenderen, men når hun skal tilbage på universitetet, er det på kandidatdelen af medicinstudiet:
”Det handler om at finde nogle, der også brænder for at lære noget nyt. Og ikke mindst at lære nyt på nye måder – mindre forelæsning og mere hands on for vores vedkommende.”
Når SATS ikke holder kurser og arrangerer foredrag har de f.eks. månedsmøder, hvor de spiser sammen:
”Studielivet kan være hårdt, og et fagligt fællesskab udenfor fast skema og pensum kan give mere tro på, at man er god nok. Både fagligt og socialt!”
Lykke anbefaler alle nye studerende at søge mod faglige fællesskaber uanset hvilken uddannelse, man går på – og hvis foreningen ikke findes i studiemiljøet endnu, kan den skabes sammen med andre, der interesserer sig for det samme.
I Tuborgfondet ved vi, at overgangen fra ungdomsliv til den professionelle verden kan være svær.
Derfor støtter vi elever og studerendes faglige fællesskaber, for det er her, der skabes netværk og ny viden tæt på virkelighedens praksis.
I Drømmepuljen har vi støttet en lang række initiativer drevet af studerende inden for bl.a. medicin, medier, business, tech og engineering.