For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteValgpulje – flere unge stemmer til kommunalvalgetKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Bestyrelsesarbejde er (også) for unge

08.04.2025

Nyhed

Demokrati

Efter 25-årige Caroline Sjøholm Uhlenfeldt deltog i forløbet ’Ung i Bestyrelsen’ landede hun en plads i SPOT Festivals bestyrelse. Nu vil hun inspirere andre unge til også at engagere sig i bestyrelsesarbejde.

Indsatsområde

Demokrati

Læs mere om SEIN

Ung i Bestyrelsen

Ugeskemaet er tætpakket for Caroline Sjøholm Uhlenfeldt, dagtimerne fylder hun med undervisning på statskundskab på Københavns Universitet, ligesom hun er engageret i Ungdommens Demokratihus og i at bekæmpe hadforbrydelser i organisationen Lev og Lad Leve. Og så kan hun holde gang i et dansegulv, hun udgør nemlig den ene DJ-halvdel af HYPEr COLLECTIVE. Sidste år kunne hun også tilføje bestyrelsesmedlem i SPOT Festival til CV’et, og det er derfor, vi har talt med hende.

Med indsatsområdet Demokrati – næste generations stemme og deltagelse støtter Tuborgfondet initiativer og organisationer, der engagerer unge og giver mulighed for, at unge bliver hørt og kan sætte aftryk på beslutningsprocesser. Det er netop tilfældet med Danske Kulturbestyrelser, der har fået støtte til at køre forløbet ’Ung i Bestyrelsen,’ som skal klæde unge på til at udføre bestyrelsesarbejde i danske kulturinstitutioner.

For Caroline var det naturligt at søge om en plads på forløbet:
”Jeg synes, det er spændende at arbejde med strategi og være med til at udvikle en organisation, så den står mere sikkert i fremtiden,” fortæller hun.
Hun var 17 år, da hun første gang blev valgt til en bestyrelse i et politisk ungdomsparti. Siden har hun også gjort sig erfaringer i den andelsboligforening, hun bor i og engageret sig i flere andre organisationer.

 

Caroline har gået på DJ akademiet Future Female Sounds, som Tuborgfondet også har støttet. Akademiet blev et springbræt for Caroline, og i dag spiller hun blandt ved events.

Caroline har gået på DJ akademiet Future Female Sounds, som Tuborgfondet også har støttet. Akademiet blev et springbræt for Caroline, og i dag spiller hun blandt ved events.

Kompetenceafklaring og konkrete redskaber

På forløbet Ung i Bestyrelsen fik deltagerne en grundforståelse for bestyrelsesarbejde, alt det formelle men også konkrete redskaber, man kan tage i brug i en bestyrelse. Men for Caroline var det vigtigste, at hun blev langt mere bevidst om, hvad hun kan bidrage med i en bestyrelse:
”Jeg fik en større forståelse for, hvad mine kompetencer er, og at netop det, at jeg er ung gør, at jeg har en forståelse for relevante trends, og at jeg allerede har masser af erfaring at bidrage med,” fortæller hun.

SPOT Festival 2025 finder i Aarhus den 2. og 3. maj 2025.

Men allerede torsdag den 1. maj finder konferencen SPOT på Musiklivet sted. Det er et nyt initiativ, der samler aktører på tværs af musiklivet i en fælles samtale om fremtidens musikbranche – fra unge kulturiværksættere til etablerede organisationer og majors. (LINK) Konferencen er et samarbejde mellem SPOT Festival, Kulturens Selvstændige og Tuborgfondet.

”Jeg føler mig på lige fod med de andre bestyrelsesmedlemmer. Vi har de samme opgaver og ansvar, men kommer selvfølgelig med forskellige perspektiver.

Caroline Sjøholm UhlenfeldtDeltager på forløbet Ung i Bestyrelsen og bestyrelsesmedlem i SPOT Festival

Vejen til SPOT Festivals bestyrelse

SPOT Festival søgte i 2024 nye bestyrelsesmedlemmer gennem et åbent opslag, og Caroline sendte en ansøgning afsted, fordi hun så det som en unik mulighed for at kombinere bestyrelsesarbejde med hendes mangeårige passion for kultur og musik.
”I min ansøgning lagde jeg vægt på, hvordan vi kan styrke relationen til unge kulturaktører, og hvordan det kan være med til at fremtidssikre organisationen, så SPOT festival fortsat er en central platform for udvikling af musik i Danmark,” fortæller hun.

SPOT’ Festivals primære mission er at præsentere både fremtidens musikscene og fremtidens musikbranche, og organisationen har flere gange rekrutteret bestyrelsesmedlemmer gennem et åbent opslag med det formål at sikre diversitet i bestyrelsen, direktør Rikke Andersen forklarer:

”For det er vigtigt at være åbne over for nye perspektiver og kompetencer, og vi ønsker at gøre det attraktivt for en bred vifte af profiler at søge. Ved at bruge Open Call kan vi målrette vores opslag til specifikke grupper, som for eksempel ‘Ung i Bestyrelsen’, og på den måde sikre en bredere og mere mangfoldig repræsentation.”

Alder er ingen hindring

Inden Carlone trådte ind i SPOT Festivals bestyrelse, gjorde hun sig tanker om det ville få betydning, at hun er yngre end de andre i bestyrelsen, men allerede i rekrutteringsprocessen blev det tydeligt, at SPOT Festival havde et ønske om at skabe mere diversitet – også på alder.

”Jeg føler mig på lige fod med de andre bestyrelsesmedlemmer. Vi har de samme opgaver og ansvar, men kommer selvfølgelig med forskellige perspektiver. Jeg har ikke oplevet, at det har været udfordrende, jeg oplever tværtimod, at jeg bliver lyttet til,” fortæller hun.

 

Flere unge i bestyrelsen

Caroline håber, at flere kulturinstitutioner vil åbne op og også rekruttere unge til deres bestyrelser. Her peger hun på, at flere åbne opslag er vejen frem, selvom det også kan være en tidskrævende proces. Hun har selv fået meget positiv respons på, at hun er blevet en del af SPOT Festivals bestyrelse.

”Efter jeg har fået bestyrelsesposten i SPOT, er der flere unge, der har sagt til mig, at jeg har inspireret dem til også at stille op til bestyrelser. Det gør mig glad og stolt.”

Om Ung i Bestyrelsen

Foreningen af Danske Kulturbestyrelser gennemførte tre uddannelsesforløb for 128 unge i efteråret 2024. Efterfølgende har flere unge fået pladser i kultur- og erhvervsbestyrelser. Foreningen samler nu op på erfaringerne fra Ung i Bestyrelsen og deler disse i publikation samt på konferencen Morgendagens Kulturbestyrelser på ARoS den 7. maj og på Kulturmødet Mors (21-23. august). I følge projektleder Lise Kapper, arbejder Danske Kulturbestyrelser desuden for at videreføre projektet, da interessen fortsat er stor blandt unge og behovet for diversitet i kulturbestyrelserne fortsat er til stede.

Caroline Sjøholm Uhlenfeldts tre anbefalinger til SPOT Festival:

1. Et samarbejde - UMTOXSPOT:

Igen i år indtager Unge Miljøernes Takeover den rå under SPOT Festival, og det tegner til at blive en fest! Line-uppet er spækket med spændende, nye navne, og jeg kan næsten ikke vente med at opleve den unikke energi og kreativitet, der opstår, når unge kræfter får scenen.

2. Et nyt område - FO-byen

Med hjælp fra Tuborgfondet rykker SPOT + over i nye spændende omgivelser i FO-Byen på Frederiksgade 78. Som noget nyt udvider vi med en ekstra konferencedag om torsdagen. Målet er at give den unge generation af branchefolk en endnu stærkere stemme i musiksamtalen.

3. Musik

Tre navne, jeg under ingen omstændigheder vil misse på SPOT, er Kayak, Oskar Witt og Zoumer. De spænder vidt i genre, men fælles for dem er, at de bringer noget unikt til scenen.

RELATEREDE NYHEDER

24.01.2025Kreative ErhvervSPOT Festival klar med nye aktiviteter målrettet unge i musikbranchen