Det Kongelige Akademi får støtte til iværksætterindsats
10.02.2025
Nyhed
Arbejdsmarked
PRESSEMEDDELELSE: Med en støtte på 2,2 mio. kr. fra Tuborgfondet kan Det Kongelige Akademi videreudvikle indsatsen med at hjælpe nye arkitekter, designere og konservatorer med at starte egen virksomhed. Virksomheder, der alle har bæredygtighed som drivende faktor.

Indsatsområde
Arbejdsmarked
Det Kongelige Akademi
Læs om akademiets Startup hubEr møbler af papiraffald, akustikpaneler i hamp eller brudekjoler skabt af overskudstekstiler det nye bæredygtige forretningspotentiale?
Det Kongelige Akademi har fået en stor bevilling fra Tuborgfondet til at støtte kandidater i at oprette egne innovative virksomheder, lige når de har afsluttet deres uddannelse. Med bevillingen kan Det Kongelige Akademi nu arbejde endnu mere ambitiøst med iværksætteri blandt andet med et udbygget netværk af erhvervspartnere.
Initiativet, der hedder Det Kongelige Akademis Startup Support & Hub, støtter både studerende og nyuddannede kandidater. Her kan de studerende få hjælp til at udvikle deres iværksætter-idé og kandidater tilbydes et helt års inkubationsforløb, med skræddersyet support til at starte eget firma, baseret på deres afgangsprojekt.
Pernille Brems, som er programansvarlig for arbejdsmarked i Tuborgfondet siger:
”I Tuborgfondet vil vi gerne støtte unge til en god start på et kreativt arbejdsliv – og ikke mindst til opbygning af en sund virksomhed. I Det Kongelige Akademis Startup Support & Hub får unge desuden mulighed for aktivt at bidrage til den grønne omstilling. Vi glæder os til at følge de unge iværksættere i projektet.”

Stabelbare stole i nyt fibermateriale designet af Bundle Studio.
Skræddersyet support til nye talenter
I 2024 er der opstartet 13 forskellige iværksættervirksomheder inden for møbel, mode, arkitektur og strategisk design, som lige nu er i gang med et startup-forløb. Forløbet klæder dem på til at lykkes med at skabe innovative virksomheder, der har markedspotentiale og mulighed for at rejse startkapital.
Undervejs får de 1:1 support og individuel sparring samt workshops, der introducerer til funding, regnskab, ip-rettigheder, pitch, kommunikation og networking.
Der er et stort potentiale I at støtte studerende fra Det Kongelige Akademi til at starte egen virksomhed, siger Head of Entrepreneurship Camilla Huge-Lind:
”Der er lovende muligheder for at arbejde med iværksætteri for kandidater inden for arkitektur, design og konservering. Det Kongelige Akademi har den højeste andel af studerende, der starter virksomhed sammenlignet med andre universiteter. Her bliver 4% af arkitekterne og 11% af designerne selvstændige målt 2 år efter dimission, mod 1% på de øvrige universiteter. Men der er stadig for få, der lykkes med at skabe mere end en bibeskæftigelse. Derfor er det fantastisk at få denne opbakning fra Tuborgfondet, så vi kan arbejde endnu mere målrettet med potentialerne.”
De studerende tager naturligt udgangspunkt i bæredygtighed, når de skaber virksomheder. Det er ikke til diskussion, men en del af deres måde at tænke design og arkitektur på.
Camilla Huge-LindHead of Entrepreneurship, KADKIværksætterne fokuserer på grønne løsninger
De 13 nuværende iværksættere arbejder alle med den grønne omstilling gennem innovative design- og arkitektløsninger med nyopfundne eller cirkulære materialer. MYCO – som er illustreret med billedet øverst – laver skræddersyede bygningselementer af bionedbrydelige mycelium-baserede kompositmaterialer. Andre iværksættere arbejder med bl.a. akustikpaneler i hamp, unikke møbler skabt i overskudstræ, stabelbare stole i nyt fibermateriale, byggeaffald transformeret til smukke fliser, papiraffald, der bliver til mindre møbler og brudekjoler i genbrugs- og overskudtekstiler.
Fokus på det grønne, er også noget, som Camilla ser som et særligt stærkt potentiale:
”De studerende tager naturligt udgangspunkt i bæredygtighed, når de skaber virksomheder. Det er ikke til diskussion, men en del af deres måde at tænke design og arkitektur på. Jeg er virkelig imponeret over innovationshøjden, og over hvordan de studerende kombinerer deres dybe fagligheder til at løse nogle af de allermest presserende problemstillinger, verden står overfor.”
Tre virksomheder har allerede modtaget mikrolegat, flere har modtaget priser og legater, mens andre har fået kunder, som de er i gang med at levere til.
Bredt netværk af samarbejdspartnere
Et bredt netværk af samarbejdspartnere, skal nu sikre, at de unge iværksættere lærer at opbygge en sund virksomhed økonomisk og forretningsmæssigt. De lærer bl.a. hvordan man rejser ekstern kapital, og de får testet og valideret deres virksomhedsidé.
Derfor indeholder initiativet et tæt samarbejde med erhvervsfaglige og økonomiske partnere som Danmarks Eksport- og Investeringssfond (EIFO), Innovationsfonden, IværksætterDK, Roskilde Festivals Cirkulære Laboratorium og Even Founders – og ikke mindst Trifolium, hvor iværksætterne bliver del af et kommercielt værksteds- og iværksættermiljø.