Et anderledes arbejdsliv
31.10.2023
Nyhed
Arbejdsmarked
Demokrati
INTERVIEW: Hvordan er det at eje sin arbejdsplads med kollegerne? Flere unge drømmer om et mere fleksibelt og meningsfuldt arbejdsliv – måske er demokratiske virksomheder løsningen? Vi har spurgt Laura fra håndværkerkooperativet Log Ladies og Andreas fra Tænketanken Demokratisk Erhverv til tanker og tendenser.

Indsatsområde
Arbejdsmarked, Demokrati
Demokratiske virksomheder
Læs mere om Tænketanken Demokratisk ErhvervHvordan er din drøm om et arbejdsliv – har du fast kontrakt eller fælleseje med kolleger? Måske kan du se dig selv i en demokratisk virksomhed. Her er arbejdspladsen baseret på et fællesskab, hvor kunder, producenter eller medarbejdere sammen ejer alt fra varelager til maskinpark.
Tuborgfondet har demokrati som indsatsområde og støtter overgangen fra ungdomsliv til arbejdsmarked – demokratiske virksomheder er derfor et interessant emne at dykke ned i.
Omsorg som praksis
Demokratiske virksomheder er ofte etableret for at løse en konkret udfordring – og de har derfor i højere grad fokus på langsigtet problemløsning frem for hurtig profit. Social bæredygtighed og samfundsansvar går hånd i hånd.
Log Ladies er et håndværkerkooperativ med 8 medlemmer. Som tømrer- og snedkervirksomhed løser de mange slags byggeopgaver. Samtidig vil de skabe en mere inkluderende branche med plads til kvinder, non-binære og transpersoner – dén del har de fået støtte til fra Tuborgfondet. Men hvilken forskel gør det i hverdagen, at man ejer sin arbejdsplads?
”For mig er det virkelig motiverende, at vi er fælles om alle beslutninger, og at jeg ikke skal stå til regnskab overfor en chef. Vi har indrettet os, så vi arbejder mindre. Det vi tjener går til medlemmerne, og vi tjener alle sammen det samme. Der er mange fælles beslutninger og valg i hverdagen – men det giver samtidig en kæmpe frihed, som jeg ikke vil være foruden,” fortæller Laura Klakk.
Log Ladies bor både i København og Svendborg. I den sydfynske by har de lokaler på havnen, hvor en del af huslejen bliver betalt i form af workshops og events for lokale unge med fokus på håndværk og inklusion – det handler om at give noget tilbage til lokalsamfundet:
”Vi tager socialt ansvar – både lokalt og i forhold til hinanden. Vi er mere forbundne, end jeg har oplevet det på andre arbejdspladser. Vi har f.eks. en defineret omsorgspraksis som en del af vores kollegaskab,” siger Laura.
Forandring i fællesskab
Skal vi vænne os til et anderledes arbejdsliv, hvor iværksætteri handler om andet og mere end at komme til tops og tjene masser af penge?
”Der er en spirende opmærksomhed på demokratiske virksomheder i Danmark. I USA, Storbritannien og Sverige er de længere fremme – men jeg tror, vi vil se mere i de kommende år,” siger Andreas Pinstrup Jørgensen, som leder Tænketanken Demokratisk Erhverv, der bl.a. arbejder for at styrke og udbrede den demokratiske virksomhedsform i Danmark.
Den kollektive arbejdsform giver Laura og de andre Log Ladies et meningsfuldt arbejdsliv. Men kan en opblomstring af demokratiske virksomhedsformer også bidrage til at løse tidens store samfundsudfordringer? Andreas siger ja:
”Store forandringer er svære uden reel borgerinddragelse – og derfor er det også svært at se en grøn omstilling uden kooperativer eller virksomheder, der er organiseret med mange ejere og bred repræsentation. Samtidig er mange unge drevet af drømmen om et arbejdsliv med mere mening og medbestemmelse”.
Tuborgfondet støtter Demokratisk Talentlab i Tænketanken Demokratisk Erhverv, som er et tilbud til både unge og demokratiske virksomheder. Virksomhederne skal blive bedre til at inkludere de unge i andelsdemokratiet. Samtidig skal unge inspireres til deltagelse i de demokratiske organer og til valg i demokratiske virksomheder. Læs mere om talentlab og tilmeld dig her
Håndværkerkooperativet Log Ladies vil ændre den skæve kønsfordeling i byggebranchen. Det gør de ved at invitere til byggeworkshops, afholde byggefestivaler samt skræddersyede byggeforløb for unge kønsminoriteter og kvinder. Tuborgfondet har støttet Log Ladies i udvikling og afprøvning af workshopformer – hold øje med deres instagram-profil for arrangementer.
For mig er det virkelig motiverende, at vi er fælles om alle beslutninger, og at jeg ikke skal stå til regnskab overfor en chef.
Laura KlakkLog Ladies
Andreas er direktør i Demokratisk Erhverv
Fakta om kooperativer
Kooperativer er demokratiske
Medlemmerne har indflydelse. Ét hoved – én stemme, uanset størrelsen på medlemmets investering. Log Ladies arbejder fx med sociokrati, som er en organisationsstruktur uden formelle ledere.
Medarbejderne ejer virksomheden
Når et kooperativs medlemmer består af medarbejderne, taler man om et medarbejderejet kooperativ. Her både ejer og driver medarbejderne virksomheden.
Producenterne ejer virksomheden
Måske kender du mejeriet Thise? Thise er et producentejet kooperativ – og Danmark har stærk tradition for den slags kooperativer i landbruget og på fødevareområdet. Smart at dele udgifter til dyre maskiner.
Kooperativer er værdibaserede
Kooperativer er drevet af mere end profit – de er værdibaserede og vil f.eks. gerne skabe projekter i lokalsamfundet til gavn for dem, der bor der.
Overskuddet bliver i virksomheden
Kooperativer skal tjene penge – men de bliver i virksomheden.
Forbrugerne ejer virksomheden
Ideen er, at forbrugerejede kooperativer kan sørge for gode priser og ordentlig kvalitet, fordi man deles om udgifter og kan handle stort. Tænk på Coop eller dit lokale forsyningsselskab.
Kooperativer bygger på fællesskaber
Alle er sammen om at skabe værdi – ikke kun økonomisk. Det kan også handle om at skabe gode arbejdspladser.
Kilde: Log Ladies og publikationen Kooperativer fordi, udgivet af Flexwerker
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og bliv opdateret med nye puljer, jobmuligheder og events.