Fem seje RFheroes hyldet på Orange Scene

09.07.2018

Nyhed

På Roskilde Festivalens sidste dag blev fem grupper af frivillige ildsjæle inviteret op på den ikoniske Orange Scene for at blive hyldet for deres bidrag til et fantastisk fællesskab på festivalen. Alle RFheroes bliver også en del af Roskilde Festival Walk of Fame.

Foreningsnavn

Roskilde Festival

Forenings hjemmeside

Gennem hele Roskilde Festivalen har de mere end 130.000 deltagere og frivillige kunne nominere de ildsjæle, som gør en helt særlig indsats for fællesskabet og Roskilde Festivalen. Heraf blev fem grupper udvalgt som årets RFheroes for deres særlige engagement. Og fra den ikoniske Orange Scene blev de lørdag aften hyldet af det enorme publikum.

En af Roskilde-heltene er Vallekilde Højskole, som under festivalen står for campingområdet Clean Out Loud, som tæller mere end 10.000 Roskilde-campister. Det er et voksende område, som forener fest med oprydning og rene omgivelser. Vallekilde Højskole er tovholder i området og arrangerer fx daglige Trash Mob-parader under hele festivalen, hvor alle giver en hånd med at rydde op. For dem er det et stort skulderklap at have fået titlen som årets RFheroes.

Vores arbejde viser, at man kan ændre meget, når man står sammen og løfter i flok. At vores arbejde bliver set og anerkendt på denne måde, er en fantastisk fornemmelse. Vi står på skuldrene af alle de årgange, der har været med tidligere. Derfor er det et skulderklap til alle

Mika Christoffersenhøjskolelærer - Vallekilde Højskole

Første gang på Orange Scene
Det er tredje år for kampagnen RFheroes. Men det er første gang, at hyldesten af heltene sker fra Orange Scene.

“Vi skal hylde dem, som gør det ekstra for fællesskabet, og det gør vi naturligvis bedst i fællesskab. Roskilde Festival er et resultat af frivilliges og deltageres engagement og dedikation, og ingen steder mærker du fællesskabet stærkere end på Orange Scene. De sidste dage har scenen dannet rammen omkring fantastiske artister og med lørdagens heltekåring er turen kommet til alle dem, hvis indsats er en lige så vigtig del af at Roskilde Festival lykkes som musikken, kunsten, maden osv. De gør, at vi kan gøre en forskel. Derfor skal de hyldes!”

Direktør i Tuborgfondet Anne-Marie Skov er glad for, at der er skruet en tand mere op for anerkendelsen i år og håber, det giver endnu flere lyst til at bidrage til fællesskabet.

”Det er et helt utroligt engagement, man møder på festivalen. Folk sætter virkelig deres energi og kompetencer i spil for at hjælpe hinanden og bygge et fantastisk fællesskab op. De fortjener et stort skulderklap, som kun bliver forstærket af at komme fra den ikoniske scene. Samtidig kan det være med til at inspirere endnu flere til at være med til at gøre en forskel,” siger Anne-Marie Skov.

5, 10, 15 seje grupper på RFheroes “Walk of Fame”
Alle årets fem grupper af RFheroes kan se frem til at få deres forening, organisations eller eget navn indgraveret i en messingplade og blive en del af Roskilde Festival Walk of Fame foran den ikoniske Orange Scene. Der ligger allerede ti indgraverede plader og med de fem fra i år tæller de femten.

Vindernes indgraverede messingplader fra i år bliver lagt og indviet umiddelbart før festival-start i 2019.

Udvælges af jury
Årets RFheroes er udvalgt af en jury bestående af frivillig Sif Thordis Søndergaard, direktør i Roskilde Festival Gruppen, Signe Lopdrup og direktør i Tuborgfondet, Anne-Marie Skov.

Juryens begrundelser for hver af de fem RFheroes

Clean Out Loud
Clean Out Loud er et stykke helt unikt bæredygtighedsarbejde på campingpladsen på Roskilde Festival. På et stadigt voksende campingområde, som i år talte 10.200 mennesker, var Clean Out Loud med til at sikre, at der kunne festes med stil gennem hele ugen og at området blev efterladt rent og pænt den sidste dag. Gennem hele ugen har camps arrangeret events – fra ’Dagens mand’ til ’Glimmerbanko’ – og alle var velkomne til at komme forbi. Clean Out Loud er levende bevis på, at man kan feste og kaste med konfetti kl. 3 om natten og stå op den næste dag og samle det hele op i den daglige Trash Mob-parade. Hele affæren bliver styret med kærlig og ren hånd af Vallekilde Højskole.

Turning Tables
Turning Tables er en NGO, der hjælper marginaliserede unge gennem kreative tilbud. De inkluderer her-boende, uledsagede unge asylansøgere, som er på ren overlevelsesmodus. Turning Tables har været på Roskilde Festival flere år, hvor de har haft både hjemløse og flygtninge med på festival. Med Roskilde som ramme hjælper Turning Tables unge videre, og de viser samtidig Roskildefolket, at der er en drivkraft og stærke ressourcer boende i disse unge mennesker. De har optrådt hos Roskilde Festival, og hvem ved… en skønne dag optræder nogle af dem måske på én af de store Roskilde-scener.

Mor Toves
Mor Toves er en dessertbod på Roskilde Festival. Og så meget mere end det. Mor Toves er en institution i sig selv. I 1971, samme år som Roskilde Festival begyndte, startede Svogerslev Håndboldklub deres karriere på selvsamme Roskilde Festival. Og det hele begyndte med æbleskiver. Tove startede det hele sammen med sin mand, Orla. De to ældre mennesker var med overalt, og de var der som opbakning for de unge. Desværre er Tove ikke iblandt os længere, men hun nåede at få kendskab til, hvor stor hendes bod blev, og hvor vellidt den er på festivalen. Helte kommer i mange former – nogen laver æbleskiver.

Johnny “Saturnus” Engberg
I tiden mellem små ghettoblastere og de koloenorme festivalanlæg, vi ser på campingpladsen i dag, var der en mand, som egenhændigt udviklede den rene lyd, som samtidig kunne forstærkes til store volumer. Johnny ”Saturnus” Engberg står bag udviklingen af The Boominator, som var en foregangsmodel for diverse do-it-yourself anlægsbyggere. Via diverse fora har han hjulpet mange andre anlægsbyggere i gang med tips og rådgivning. Det førte ham faktisk så vidt, at han blev sat i spidsen for udviklingen af det, vi i dag kender som Soundboks, den mest udbredte Bluetooth-højttaler blandt Roskildegængerne. Når man kigger ud over camping i dag, kan man ikke lade være med at tænke, at Johnnys anlægsdesign spiller en væsentlig rolle for udbredelsen af lyd. Så han er foregangsmand og en RFhero, der har hjulpet til at sætte strøm til campingfesterne på den helt rigtige måde.

Team VVS
Når naturen kalder, og det gør den jo af og til, også når man er på Roskilde Festival, så må man søge mod et toilet. Det kan være en utaknemmelig tjans, især hvis det stopper til. Team VVS fik en ny styrmand, Lars Hjørringgaard, som samlede et hold af ligeledes nye folk, som gik i kødet på VVS-opgaverne. På toppen af alt det kendte fulgte en ny opgave med at etablere 17 toiletøer – alle dem der er på campingpladsen – og den dertil enorme udfordringer med rekruttering til ”lorteopgaven”. Vandskyllende toiletter lyder ikke glamourøst, men arbejdet er essentielt, og derfor fortjener Team VVS at blive hyldet som sande RFheroes. for deres indsats.