Fra nær-konkurs til millionomsætning
02.09.2024
Nyhed
Demokrati
Mino Danmark har med organisationsdirektør David Spence og generalsekretær Sama Sadat Ben Haddou i spidsen kæmpet for at rette op på økonomien i Mino Danmark samt at skabe nye unge fællesskaber rundt om i Danmark. Her deler de deres erfaring med at vende underskud til en økonomisk og bæredygtig organisation.
Indsatsområde
Demokrati
Læs mere om foreningen Mino Danmark
Mino DanmarkDe taler hurtigt og længe begge to. Ilden og passionen er ikke til at tage fejl af, når Sama og David fortæller om Mino Danmark. En organisation, der blev stiftet i 2016 med det formål at styrke minoritetsetniske danskeres muligheder, stemmer og samfundsdeltagelse. Mino Danmark kommer godt fra start, men i 2021 er det ved at gå helt galt i den unge organisation.
Faktisk er de i slutningen af 2021 så tæt på at gå konkurs, at de må sige farvel til alle lønnede medarbejdere med undtagelse af Sama, som bliver tilbudt en ny stilling som sekretariatsleder i Mino Danmark, men samtidig også må acceptere en markant nedgang i sin løn.
”Mino Danmark var allerede dengang velanset, vi havde et rigtig godt brand. Der var masser af anerkendelse fra vores målgruppe, men det økonomiske fundament manglede,” fortæller Sama som har været en del af Mino Danmark i næsten fem år.
Det er på dette tidspunkt, at David tiltræder som direktør og i første omgang er det på frivillig basis, for der er ikke råd til at betale løn.
”Vi fik opsagt lejemål, opsagt medarbejdere, og så begyndte et internt arbejde med at definere, hvilken organisation Mino skulle være i fremtiden,” fortæller David, og understreger, at det frivillige engagement i foreningen blev afgørende:
”Alle de fantastiske frivillige i Mino Ung, var ekstremt vigtige, deres energi og passion for fællesskabet var det, der gjorde at vi kom igennem den sværeste tid.”
Artiklen fortsætter under billedet.
Live koncert ved Vibez fra Vestegnen. Foto: Areeb Siddiqi
Først og fremmest besluttede de at være ærlige både overfor de mange frivillige i organisationen og for samarbejdspartnere herunder fonde som Tuborgfondet. Sama og David indledte hurtigt en dialog om projektstøtte hos Tuborgfondet. Udover at skabe et organisatorisk fundament, handlede projektet om at skabe unge fællesskaber rundt om i Danmark.
”Vi havde ikke prøvet at skrive en fondsansøgning før, men det blev en virkelig god proces for os, hvor vi løbende fik feedback – og også kritik,” fortæller David.
Så snart bevillingen på 1.609.660 kr. var gået igennem i slutningen af 2021 gik de i gang med at sikre nye indtægtskilder samt at opbygge nye fællesskaber.
Mino Ung Vestegnen tager form
Første stop blev i Albertslund. Selvom det er bare tyve minutter i S-toget fra København, så er Vestegnen en anden verden. Ifølge Sama og David oplever unge her at blive stigmatiseret, ikke at kunne spejle sig i de kultur- og fritidstilbud der er, og at misforståede indsatser handler om integration, selvom mange af de unge her er født og opvokset i Danmark.
”De oplever at blive defineret af deres etnicitet, og ikke selv have mulighed for at definere hvem de er og hvilke kulturoplevelser, der skal være,” forklarer Sama.
Tre gode råd fra Sama og David
• Stop med at være for ydmyge. Det er okay at tage penge for ydelser selvom I brænder for en sag
• Kvalificering af samarbejder. Sørg for at forventningsafstemme fra første møde, spørg om den kommende partner har afsat ressourcer til projektet
• Vær’ åben og transparent. Hvis noget er svært, så sig det højt. Der er ufatteligt meget, vi kan lære af hinanden i stedet for, at vi lukker os om os selv
Det er også en måde at nå ud til nogle vigtige målgrupper for os. Det er jo heller ikke fordi f.eks. sundhedsfaglige medarbejdere sidder på første række til vores talks.
Sama Sadat Ben Haddou Generalsekretær, Mino DanmarkUnge får succes
Ungefællesskabet blev etableret af lokale unge i samarbejde med Albertslund Bibliotek, Forbrændingen og Teater Mungo Park. I dag er der 35 aktive frivillige og mange flere unge, der deltager i events. En af dem er forperson 24-årige Saira Asghar Sikandar.
”Det er utrolig motiverende at være i et miljø, hvor mange gerne vil gøre en ekstra indsats for at få sin stemme hørt og give tilbage til lokalsamfundet. På den måde bliver der skabt et rum for, at man kan tænke stort og ideudvikle sammen. Når vi lægger alle vores ressourcer og netværk sammen, så kan vi skabe store ting sammen. Det er vores sommerkoncert, Vibez fra Vestegnen et pragteksempel på,” siger Saira.
I fredags afviklede unge frivillige fra Mino Ung Vestegnen en Vibez fra Vestegnen med mange forskellige lokale navne på plakaten, hvor Saira og en af de andre frivillige var værter. Eventen var den første, som de lokale frivillige arrangerede på egen hånd, uden der var en projektleder koblet på.
”Vi havde et line-up bestående af en dj, fire sangere og rappere og samt dansegruppe. De drager allesammen inspiration fra forskellige kulturer og stilarter, for eksempel Navido, der er inspireret af den Brasilianske Baile-funk kultur eller All in One Youngest dansegruppen, der trækker på afrokulturen i deres dans. Formålet med koncerten var også at sprede ordet om Mino Ung Vestegnen og lade de unge på Vestegnen vide, at vi eksisterer, og at de også kan være med,” forklarer Saira.
Derfor var koncerten og programmet også målrettet unge i alderen 15-30 år. Koncerten var gratis, men man skulle ind og hente billetter for at sikre sig en plads. På få dage blev 430 billetter bestilt og koncerten udsolgt.
”Jeg synes, at det er et tydeligt bevis på, at vi havde formået at ramme vores målgruppe,” siger Saira.
Artiklen fortsætter under billedet.
DJ Mamzii spiller til Vibez fra Vestegnen. Foto: Areeb Siddiqi
Fra økonomisk underskud til millionomsætning
Tilbage i 2021 var stemningen anderledes. Med et underskud på omkring 400.000 kr. var der nok at tage fat på for at skabe et økonomisk bæredygtigt fundament for Mino Danmark. Davids baggrund fra det private erhvervsliv gjorde, at han kom med nogle helt andre erfaringer og nok tænker mere kommercielt end i de fleste NGO’er.
”Vi sidder med så meget viden i Mino Danmark, som skal omsættes til salg,” forklarer han.
Sama supplerer: ”Det handler om at skabe samfundsforandring gennem vores aktivisme, men vi tager penge for det.”
Til at begynde med var de to bekymrede for at præsentere idéen for de mange frivillige, men det havde de ikke behøvet at være, for der blev taget godt imod den.
”Det er også en måde at nå ud til nogle vigtige målgrupper for os. Det er jo heller ikke fordi f.eks. sundhedsfaglige medarbejdere sidder på første række til vores talks,” konstaterer Sama.
Således er det lykkedes MINO at gå fra minus 400.000 kr. til at omsætte for 2,5 mio. kr. på 14 måneder.
I 2024 har de igen skruet lidt ned for salgsambitionerne for også at skabe plads til at udvikle nye idéer og projekter, men forskellen er, at de nu kan tage sig tiden til det og uden at skulle afskedige medarbejdere, hvis et projekt løber ud, før et nyt bliver finansieret. Fremover er strategien, at have en god balance mellem fondsstøttede projekter og indtægter via salg af workshops til både det offentlige og i det private erhvervsliv.
”Jeg tror faktisk, at andre NGO’er kan lære noget af vores tilgang, især hvis man gerne vil være mere uafhængig af fonde,” siger David.
”Vi er sindssygt stolte over, at det lykkedes,” lyder det fra Sama.