Grøn modefestival er en kreativ eksplosion
02.09.2024
Nyhed
Entreprenørskab
MÅNEDENS DRØMMER: Unge frivillige fra Alternative Fashion Week drømmer om en retfærdig modebranche med mere recycling og mindre produktion.
Indsatsområde
Entreprenørskab - rum for grønne idéer
Søg støtte
For ansøgereMens den ’rigtige’ modeuge finder sted i København, er AFW en kreativ legeplads for unge, der ønsker at sætte fokus på social og klimamæssig bæredygtighed i tøjindustrien.
Vi har talt med de to frivillige Sara Vad Dockir, 26, og Christian Holte, 20. Sara studerer til daglig visuel kultur på Københavns Universitet, Christian læser Østeuropastudier, og det er blandt andet ham, du kan møde i videoen.
Hvad drømmer du om at ændre ved modeindustrien?
Sara: I AFW ønsker vi grundlæggende en radikal ændring af modeindustrien, så der bliver mindre fokus på salg, penge og overforbrug. Der er brug for en helt anden type produktion. Den fast fashion som produceres i dag, resulterer i en overflod af tøj, som ender i store bjerge i andre dele af verden. På AFW promoverer vi lokale designere, som fremmer genbrug og godt håndværk. Jeg tror meget på dét at kunne se den person i øjnene, som har skabt tøjet, jeg skal gå med. Bogstaveligt talt.
Christian: Vi vil gerne sætte fokus på bæredygtighed. Både klimamæssigt og socialt. Vi kårede f.eks. branchens største greenwasher. Prisen kaldte vi Den Grønne Håndsæbe, og vinderen blev Shein. Firmaet har lavet en fond, som skal hjælpe områder, som oversvømmes af tekstilaffald, samtidig med at de jo udgør selve problemet med hele deres forretningsmodel.
Hvad var det bedste ved AFW i år?
Sara: Vores dekonstruerede catwalk var en kreativ eksplosion! Mange designere fik fremvist deres tøj, samtidig med at temaerne ’Friction’ og ’Klassekamp’ var en måde at sætte fokus på den uretfærdighed, der findes i modebranchen, hvor rige bagmænd i vores del af verden tjener kassen på fabrikker andre steder i verden, hvor folk arbejder for ussel løn og under urimelige vilkår.
Christian: Noget af det fede ved AFW er, at der foregår så mange forskellige ting på samme tid – performances, catwalks, talks og udstilling på samme tid. På den måde får budskabet mange udtryk, der taler til forskellige mennesker.
Har du et godt råd til andre unge, der vil starte et projekt?
Sara: Husk at have det sjovt. Alle er gode til noget forskelligt – og det man er god til, er som oftest også dét, man synes er sjovt. Brug kræfterne dér, hvor der er mest energi – for på den måde kan man også bevare det gode humør, når planlægningen går skævt i processen.
Christian: Find en sag, du synes er vigtig, og find andre der synes det samme. Man skal bare kaste sig ud i det!
Hvad har været det sværeste?
Sara: At finde tiden! Vi arbejder alle sammen frivilligt, og det er svært at finde tiden ved siden af alt det andet, jeg går og laver – både på studiet og andre steder. Det er godt at vi er mange – vi er en kernegruppe af frivillige på cirka 10, som er aktive hele året, og så kan vi mobilisere rigtig mange i perioderne op til de events vi laver. Det er guld værd.
Christian: Selve eventafviklingen er leveringsdygtig i masser af små kriser, fordi der skal ske en masse på én gang, og der er mange mennesker involverede. Sådan er det. Nøglen er at finde de gode løsninger sammen – og der er altid nogle, der er gode til at få kriserne talt ned og fikse de småting, der går galt undervejs.
Sara Vad Dockir