For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Lærke Kjær Fentz fra SUMH blev årets nye stemme

26.06.2024

Nyhed

Demokrati

Lærke modtog i juni prisen ‘Årets Nye Stemme’ under DR’s Grundlovsfest i København. Det var første gang, at Danske Taler uddelte prisen, som er støttet af Tuborgfondet.

Indsatsområde

Demokrati

Danske Taler

Læs mere

Danske Taler arbejder for at fremme taletraditionen, og den nye pris hylder unge, der har turdet tage ordet og stille sig frem med et budskab.

Lærke Kjær Fentz er 22 år, handicapaktivist og lever med en sjælden genetisk bindevævssygdom, Ehlers Danlos syndrom. Danske Taler indstillede blandt andet Lærke med begrundelsen: ”Hendes taler er sansemættede og poetisk koncise, men samtidig helt konkret inspirerende, når hun løfter sin egen fortælling til et udsagn om, at det er ok at være anderledes – og at bruge sin stemme til at kæmpe for det”. Vi har stillet Lærke 3 spørgsmål, som hun svarer på her.

Hvad betyder det for dig personligt at blive årets nye stemme?

”Først og fremmest føler jeg mig yderst taknemmelig for at blive hjulpet og støttet i at bruge min stemme. At få muligheden for at kunne sætte ord på de sorger og sejre, jeg har oplevet i et ungdomsliv med et handicap, har været meget værdifuldt for mig. Her har det især været oplevelsen i ikke blot være en stemme for min egen historie, men også for andres. At kunne bruge sin stemme og gøre et indtryk på andre er et privilegium.

Jeg føler mig meget ydmyg og taknemmelig for at blive anerkendt for brugen af min stemme ved at modtage prisen som årets nye stemme 2024. Jeg vil fortsætte med at gøre mit bedste i at leve op til den tillid, der er blevet vist mig”.

Har du et godt råd til unge, der er nervøse for at tage ordet og levere et budskab med en tale?

”Jeg håber, at flere unge får modet til at gribe ordet. Alle fortjener at få muligheden for at komme ud med det budskab, der betyder noget for dem. Det kan være utroligt befriende, men naturligvis også grænseoverskridende. Derfor er det helt okay at være nervøs, da det blot er udtryk for, at ens tale har en særlig betydning for én. Man kan måske starte i trygge rammer overfor sin familie og herefter søge videre mod nye scener.

Til sidst vil jeg sige, at jeg varmt kan anbefale at gribe mikrofonen – det er ikke let, men du kan være med til at gøre en kæmpe forskel for dig selv og andre. Ligesom et fingeraftryk er din stemme helt unik og derfor værdifuld i den offentlige debat”.

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR)

Ligesom et fingeraftryk er din stemme helt unik og derfor værdifuld i den offentlige debat

Lærke Kjær FentzHandicapaktivist og 'Årets Nye Stemme'

Hvad drømmer du om på vegne af unge med funktionsnedsættelse?

”Jeg drømmer om at unge med et handicap i højere grad får muligheden for at leve det ungdomsliv, de ønsker. Det indebærer, at hjælpen og støtten sættes ind fra start, uden at den unge skal kæmpe for sine rettigheder.

Jeg drømmer om, at der tilsættes flere nuancer og farver til forståelsen af et handicap. Et handicap kan se ud på mange måder, og det synes jeg er vigtigt at skabe et sprog for.

Jeg håber, at vi kan sikre, at unge med et handicap har en stærk stemme i den offentlige debat. Især når det gælder beslutninger og samtaler, der har relation til – og indflydelse på – hverdagen for unge med handicap.”

Læs Lærkes tale fra RØST-arrangementet ”Taler fra et ungdomsliv med handicap”. Eventet blev afviklet i samarbejde med Det Kongelige Teater og Sammenslutningen af Unge med Handicap (SUMH).

Udover Lærke var fire andre også nomineret til ‘Årets Nye Stemme’ i 2024. Det var Ronas Frausing Korkmaz, Aviaya Marie Hjortsbjerg Andersen, Marie Holt Hermansen og Ibrahim Fadi El-Hassan

RELATEREDE NYHEDER

22.05.2024EntreprenørskabUnge sejler klimaskibet til Bornholm
03.04.2024EntreprenørskabEmil inspirerer andre unge til handling