For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteValgpulje – flere unge stemmer til kommunalvalgetKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Ny national indsats skal styrke demokratisk handlekraft og fællesskab hos unge i udsatte boligområder

27.03.2025

Nyhed

Demokrati

Unge i udsatte boligområder oplever at være udenfor og mangler demokratisk selvtillid. Derfor lancerer Mellemfolkeligt Samvirke et nyt landsdækkende projekt, der skal give unge mulighed for at mødes, tage ansvar og skabe positiv forandring – både for dem selv og deres lokalsamfund. Projektet løber over fire år og støttes af Tuborgfondet, Det Obelske Familiefond og Østifterne.

Indsatsområde

Demokrati

Mellemfolkeligt Samvirke

Læs mere om organisationens arbejde

Det er ikke ligegyldigt, hvor du vokser op i Danmark. I udsatte boligområder er der gradvist blevet færre sociale tilbud og støttemuligheder for børn og unge. Samtidig er områderne under konstant forandring, og særligt unge oplever usikkerhed om deres fremtid og har øget risiko for mistrivsel og ensomhed. De har store drømme, men mangler steder at gå hen for at få opbakning, tage handling og skabe forandring. Derfor vil projektet Stærke Sammen etablere 10 ungefællesskaber i tre danske regioner, Midtjylland, Syddanmark og Østdanmark, hvor unge 15-25 år får en base og pædagogisk støtte til at opbygge stærke netværk og engagere sig i lokalsamfundet.

Unge som drivkraft for forandring

“Unge er nøglen til forandring og et stærkt demokrati. Udsatte boligområder har brug for frontløbere – og unge har potentialet til at tage den rolle på sig. Men de skal have opbakning. Det får de med Stærke Sammen, hvor vi sammen med lokale partnere støtter unge i at organisere sig i handlekraftige fællesskaber”, siger Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

Ungefællesskaberne er et åbent fritidstilbud, hvor unge kan engagere sig på egne præmisser og få erfaring med foreningslivet – uanset baggrund eller tidligere erfaring. Fællesskaberne drives af unge samt lokale aktører og MS-medarbejdere. Sammen skaber de mødesteder, arrangerer events som fællesspisning, filmaftener, højtidsfejring og valgdebatter og sætter vigtige og sårbare emner på dagsordenen. Samtidig udvikler unge i projektet nye faglige og sociale færdigheder – og stærke relationer til hinanden.

Mere information: 

Stine Thuge, national programchef, Mellemfolkeligt Samvirke
Tlf. +45 7731 0052
Mail sth@ms.dk

Med Stærke Sammen skaber MS en ambitiøs og tydelig indsats for, at under-repræsenterede unge ikke bare får en stemme – men også oplever, at de kan bruge den til at skabe reel forandring og indflydelse

Mathias FindalenProgramansvarlig for Demokrati

Stærke fagpersoner styrker fællesskaberne

De voksne omkring fællesskaberne spiller en afgørende rolle i unges udvikling. Derfor vil Mellemfolkeligt Samvirke løbende tilbyde kurser og oplæring, så fagpersoner som pædagoger, boligsociale medarbejdere og andre ungeaktører får viden og værktøjer til at støtte unges demokratiske engagement og deltagelse i fællesskaber.

“I over et årti har vi arbejdet for at give unge i udsatte boligområder bedre livsmuligheder ved at etablere fællesskaber, hvor de kan udvikle sig og få nye erfaringer. Med en 4-årig indsats, der dækker hele landet, kan vi fortsat støtte unge, der har brug for talerør, trygge rammer og positive forventninger. Og vi kan bygge bæredygtige strukturer, så fællesskaberne ikke forsvinder,” siger Stine Thuge, national programchef i Mellemfolkeligt Samvirke.

Tuborgfondet bidrager til indsatsen sammen med Det Obelske Familiefond og Østifterne:

“Mellemfolkeligt Samvirke har vist, at de har det organisatoriske set-up til at engagere unge i lokale fællesskaber i boligområderne. De tør både eksperimentere og lære af deres erfaringer, hvilket gør indsatserne både stærke og langtidsholdbare. Med Stærke Sammen skaber MS en ambitiøs og tydelig indsats for, at underrepræsenterede unge ikke bare får en stemme – men også oplever, at de kan bruge den til at skabe reel forandring og indflydelse,” siger Mathias Findalen, programansvarlig for demokrati i Tuborgfondet.

”Vi bakker op om Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde med at skabe engagerende og trygge fællesskaber i boligområder præget af komplekse udfordringer. Udover de gode fællesskabende aktiviteter, ser vi det som en stor styrke, at Mellemfolkeligt Samvirke ligeledes arbejder målrettet med kapacitetsopbygning og forankring i samarbejde med bl.a. lokale klubber, helhedsplaner, fagpersoner omkring de unge – til gavn for de unges personlige, sociale og faglige udvikling,” siger projektchef i Det Obelske Familiefond Christina Krämer Mathiesen.

Stærke Sammen løber fra 2025 til udgangen af 2028. Som del af projektet vil Mellemfolkeligt Samvirke samle viden og udvikle metoder, der kan inspirere andre aktører til at fremme ungedeltagelse i samfundet og give unge bedre forudsætninger for et aktivt og socialt liv.

RELATEREDE NYHEDER

22.05.2024Demokrati"Fordi demokratiet fungerer bedst, når alle stemmer bliver hørt"