Akademiet for Samfundsengagerede Unge
Tuborgfondet har sammen med Ungdomsbureauet og Frontløberne skabt en særordning for unge studerende, der brænder for at gå forrest i at skabe forandring i samfundet. Her får de undervisning i projektledelse og sparring på deres gode ideer – mens de er i gang med deres ungdomsuddannelse.
I sommeren 2019 startede det første hold af gymnasie- og erhvervsskoleelever på Akademiet for Samfundsengagerede Unge (ASU). Akademiet skal give eleverne inspiration til at starte deres egne projekter, der kan være alt fra et lokalt ungdomshus, til et projekt for unges mentale sundhed eller et, der vil skabe en global bevægelse for bæredygtighed.
Maya Husted Davidsen er projektcoach og fortæller, at akademiet både giver unge muligheden for og troen på, at de kan sætte deres aftryk på samfundet:
”Fælles for alle, der er en del af ASU er, at de brænder for at kaste sig ud i projekter, der gør en forskel for andre. Det er her, vi ser samfundsengagementet brede sig fra én til mange – lokalt og på tværs af landet”.
Én, der brænder for at gøre en forskel, er Julie Overgaard, der startede på ASU i 2019. Hun står sammen med Klara Bundgaard bag et projekt, der fokuserer på bæredygtigt tøjforbrug blandt unge.
”Uden ASU var ReThinking aldrig startet,” siger Julie, der til daglig går på Thisted Gymnasium. ”Akademiet har hjulpet mig til at se alle de muligheder, jeg har for at gøre en forskel og skabe ting i samfundet, mens jeg stadig går på min uddannelse”.
”Unges muligheder for at engagere sig er vigtige for udviklingen af demokratiet og samfundet som helhed. Derfor vil vi gerne være med til at teste, om det at give plads og tid til at engagere sig under ungdomsuddannelsen, kan få endnu flere unge til at blive en del af foreningslivet eller selv gå i gang med at skabe forandring i deres lokalområde.”
Peter Giacomello sekretariatschef - TuborgfondetSamfundsengagement som en elitesport
Akademiet er et to-årigt forløb, hvor unge som Julie og Klara kan lade deres samfundsengagement sprudle side om side med deres ungdomsuddannelse – præcis som sportsatleter gør gennem Team Danmarks ordninger for eliteudøvere.
I første omgang kører Akademiet for Samfundsengagerede Unge som et pilotprojekt frem til 2022. Tuborgfondet finansierer akademiet, og det giver rigtigt god mening, fortæller sekretariatschef Peter Giacomello:
”Unges muligheder for at engagere sig er vigtige for udviklingen af demokratiet og samfundet som helhed. Derfor vil vi gerne være med til at teste, om det at give plads og tid til at engagere sig under ungdomsuddannelsen, kan få endnu flere unge til at blive en del af foreningslivet eller selv gå i gang med at skabe forandring i deres lokalområde.”
På akademiet arbejder unge med at realisere deres egne konkrete projekter, og de får projektfaglig sparring og undervisning i projektledelse samt deltager i nationale camps og netværk med andre samfundsengagerede unge.
Samtidig tilknyttes alle akademiets unge en uddannelsesmentor fra deres eget uddannelsessted, der skal sikre, at der både bliver tid til samfundsengagement og uddannelse. Det sker blandt andet ved, at fristen for afleveringer af opgaver kan forlænges, og at de unge kan få tilbud om ekstraundervisning og mulighed for at inddrage deres projekt i opgaver og i uddannelsen generelt.
Er du studerende? Og har du en idé, som du gerne vil realisere?
Akademiet for Samfundsengagerede Unge starter et nyt hold i sommeren 2020. Ansøgningsfrist er d. 1. juni 2020. Læs mere og ansøg her
Er du underviser? Og vil du give dine elever muligheden for at en plads på Akademiet for Samfundsengagerede Unge?
ASU søger hele tiden nye samarbejder med uddannelser. Hvis du vil være med til at starte ordningen på dit gymnasium eller erhvervsskole, kan du kontakte projektleder Anna på anna@asu.nu
Læs mere om Akademiet for Samfundsengagerede Unge her
Fakta:
- Akademiet er for studerende fra hele landet i 2.g og 3.g
- Første år består af en kick-off weekend, to camps og en inspirationstur
- Andet år består af to camps, en inspirationstur og en afslutningsweekend
- Danmarks Evalueringsinstitut evaluerer akademiet undervejs
- 30 unge optages pr. hold
- ASU-ordningen optager p.t. studerende fra 13 gymnasier:
- Thisted Gymnasium
- Rønde Gymnasium
- Rosborg Gymnasium
- Haderslev Handelsskole – Det Blå Gymnasium
- Middelfart Gymnasium
- Mulernes Legatskole
- Knuds Gymnasium
- Rysensteen Gymnasium
- Niels Brock – Det Internationale Gymnasium
- Falkonergårdens Gymnasium
- Sukkertoppen Gymnasium
- Frederiksberg Gymnasium
- Københavns Åbne Gymnasium
Dit fællesskab kan også søge støtte hos Tuborgfondet, hvis I vil have hjælp til et lokalt projekt eller har en idé til et større projekt.
Foto: Hubert Brase