Frivillige erhvervsmentorer for FGU-elever - forankring og overdragelse
At forankre mentorordningen solidt på FGU, så der etableres et lokalt mentorkorps ved hver af de deltagende institutioner. Vi uddanner ungeambassadører og vejledere i at facilitere velbegrundede mentorforløb og varetage den løbende frivilligpleje.
Arbejdsmarkedet kan være en abstrakt størrelse for mange unge, og i 2019 var der 69.812 unge i aldersgruppen 16-24, som var uden beskæftigelse eller uddannelse.
Foreningen Nydansker har derfor med støtte fra Tuborgfondet igangsat mentorordningen ’Bryd unges lediged’, som skal hjælpe unge videre i job og uddannelse. Projektet er rettet mod FGU-skolerne, som samler unge med vidt forskellige udfordringer. De frivillige erhvervsmentorer rekrutteres lokalt og skal med inspiration fra deres egen branche hjælpe med at bryde de unges ledighed.
Om projektet
En erhvervsmentor fungerer som en fortrolig voksen, der med afsæt i sit fag og sin erhvervserfaring bruger sin fritid på at hjælpe en ung. Det branchespecifikke i mentorordningen gør den unik, og gør det muligt at tage udgangspunkt i de unges behov. Tidligere elev på FGU Vestegnen Rasmus Ulderup, havde fra september 2020 til maj 2021 Dogan Deveci som erhvervsmentor:
“Det har været rigtig godt, at min mentor selv var skraldemand. Det er godt, at mentorerne har de her faglige kompetencer, som de kan give videre til de unge. Hver gang vi mødtes, så tog jeg med på arbejdet, vi tog afsted kl. 4 om morgenen, og jeg var lige så meget en del af arbejdet som min mentor,” siger Rasmus Ulderup en tidligere elev på FGU.
Motivationen bag projektet
Mange af FGU-eleverne mangler positive rollemodeller, som viser, hvad mulighederne helt konkret er ift. arbejde og uddannelse, og støtter dem i, at de har evnerne til at nå derhen.
Mentorordningen bygger på dokumenteret effekt fra pilotprojektet, som Foreningen Nydansker igangsatte allerede i 2020. Her tilbød de eleverne på seks FGU-institutioner en frivillig mentor. Pilotprojektet med 139 mentorforløb viste sig at være en stor succes, 93% tilkendegiver at de er tilfredse eller meget tilfredse med deres mentorforløb.
Jeg er helt sikkert blevet mere afklaret efter at have haft en erhvervsmentor, jeg har fundet ud af, at skraldemand er den vej, jeg gerne vil gå. Mig og min mentor har haft super god kemi, vi har kunnet snakke om alle mulige ting, hverdagsting, og ting med jobbet. Jeg har lært en masse om faget
Rasmus UlderupTidligere elev på FGU VestegnenDerfor støtter vi
For Tuborgfondet er det vigtigt at støtte projektor som mentorordningen:
”Tuborgfondet støtter unges vej fra ungdomsliv til arbejdsliv. Lige netop det at finde den rigtige uddannelse mod drømmejobbet kan være en svær størrelse. Med mentorordningen, får unge en rollemodel, de kan sparre med og som kan være med til at styrke deres lyst og tro på sig selv til at fortsætte uddannelsen eller komme i job. Vi glæder os til at følge projektet,” siger sekretariatschef Peter Giacomello.
