Laboratorium for Samfundsengagement
Tuborgfondet støtter oprettelsen af Laboratorium for Samfundsengagement i Studenterhuset, der har til formål at opbygge, inspirere og udbrede en kultur for aktivt samfundsengagement blandt studerende.

Igennem de tre projekter Student Refugees, Sustainable City og Sustainable Study Life vil Laboratorium for Samfundsengagement samle studerende på tværs af fakulteter og nationaliteter omkring frivillighed og samfundsansvar, herunder Verdensmålene. Arbejdet med projekterne sker i Studenterhusets lokaler på Købmagergade i København, der fungerer som et inspirerende mødested for de studerende, hvor de kan få praktisk erfaring med udvikling, ledelse og arbejde med projekter, der kan gøre en forskel i samfundet.
Student Refugees
Student Refugees er et studenterdrevet projekt, hvor studerende arbejder for at give endnu flere unge muligheden for at få en kvalitetsuddannelse, mens de får praktisk erfaring med udvikling og ledelse. Projektet afholder ansøgningscaféer i Studenterhuset, hvor frivillige, danske studerende hjælper unge med flygtningebaggrund med adgang til uddannelserne, godkendelse af eksaminer fra hjemlandet, hjælp i optagelsesprocessen og kontakt til studievejledere.
Arbejdet med unge med flygtningebaggrund har også til formål at øge de frivillige studerendes interesse og ønske om at engagere sig i samfundsproblematikker med fokus på Verdensmålene. Derfor indeholder projektet også Student Refugee Buddies, der er en mentorordning, hvor danske studerende bliver parret med studerende med flygtningebaggrund, så de kan hjælpe dem i deres første halve år på den videregående uddannelse. Mentorordningen er skabt af unge til unge for at skabe et projekt i øjenhøjde.
Student Refugees har vundet flere priser, heriblandt Roskilde Festivals Frivilligpris og Aktive Studerendes Pris ved Københavns Universitet. Der er derudover blevet oprettet et lignende projekt på Island.
Sustainable City
Blandt studerende er der stor interesse for at engagere sig i bæredygtighed i dagligdagen, men de fleste savner indgange til, hvordan de kan bidrage på en måde, hvor de gør en reel forskel i samfundet.
Projektet Sustainable City arbejder for at skabe et rum, hvor studerende kan eksperimentere med at skabe bæredygtige projekter. Her bliver studerende på tværs af uddannelser og nationaliteter sat sammen for at idéudvikle og lære om fundraising og projektledelse, for til sidst at kunne søsætte deres bæredygtige projekt i partnerskab med erhvervslivet og offentlige institutioner. På den måde er Sustainable City med til at vise de studerende, at de ved at engagere sig frivilligt kan skabe forandring.
Sustainable City har mundet ud i 9 bæredygtige projekter, blandt andet Green Cup Solution, der arbejder på at finde alternativer til brugen af engangskrus.
Udover projektforløbene består Sustainable City af to årlige events ”Students for Sustainability,” som afholdes i samarbejde med Sustainability Science Centre på Københavns Universitet og i forbindelse med universitetets Forårsfestival. Arrangementerne har til formål at sprede budskabet om, hvordan man som studerende konkret kan engagere sig i bæredygtighed og Verdensmålene.
Sustainable Study Life
Med Sustainable Study Life ønsker Laboratorium for Samfundsengagement at få endnu flere unge studerende til at engagere sig i samfundet. Studerendes samfundsengagement påvirkes af en travl studie-hverdag, der medfører, at de studerende nedprioriterer engagement i frivillige projekter.
Med projektet Pusterummet skabes en mentorordning, hvor mere erfarne studerende mødes med nyere studerende i grupper og deler erfaringer om studielivet. Målet er at skabe en sundere studiekultur, hvor der også er plads til at engagere sig i andre fællesskaber. Erfaringerne fra projektet skal deles med andre uddannelsesinstitutioner, så de kan inspirere og være med til at skabe en positiv forandring.
Fakta
- Projektet har kørt fra 2016 til 2019.
- Projektet har engageret mere end 250 frivillige og igangsat mindst 11 langsigtede projekter, som vil køre videre udover projektperioden.
- Student Refugees og Pusterummet er blandt de projekter, der fortsætter med at eksistere.
- Projektet har mundet ud i bogen ’Den nye frivillighed’, som du kan hente her.
Dit fællesskab kan også søge støtte hos Tuborgfondet, hvis I vil have hjælp til et lokalt projekt eller har en idé til et større projekt.