For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Musik over sommeren

Mange unge har gået en sommer i møde fyldt med festivaller, højskoleophold, ferier til udlandet mm. Det har vores klientel af unge ikke råd og recourcer til. Derfor er bestyrelsen i Misfitz gået i samarbejde med bestyrelsesmedlemmer i Nørrebro musical teater for, at skabe sommeraktiviteter til unge kvinder og queers. Det indbefatter bla. åbne skriveværksteder, podcast indspilning, rapundervisning, stemmetræning, danseworkshops, fællesspisning, performance kursus og fælles koncertoplevelse.

Indsatsområde Illustration
IndsatsområdeKreative Erhverv – vækstlag i rytmisk musik
OrganisationMisfitz
År2022
RegionRegion Hovedstaden (inkl. Bornholm)
100.000MODTAGET BELØB — DKKDrømmepulje

Om Misfitz

Misfitz er Danmarks første rap-skole for unge kvinder og kønsminoriteter. Målet er at styrke deltagerne i at blive selvstændige i musikbranchen med rap/hiphop som genre. Vi har erfaret fra sidste sæson, at selvom holdet er for alle, har det vist sig at tiltrække mange med turbulente liv og udfordringer. Derfor er et mål også at sætte trygge rammer for de unge, hvor de kan vokse, udvikle sig og blive favnet, som dem de er.

Om projektet

Misfitz vil skabe et trygt frirum for kvinder og kønsminoriteter, der vil eksperimentere med hiphop og rap musik. Et rum, hvor man kommer tættere på eget kreative udtryk, skabende fællesskaber, skubber til stereotyperne og lærer om sine rettigheder. Det vil de gøre gennem undervisning ledt af professionelle rap artister, som underviser holdene i rap og hiphop. Misfitz klæder dog også de unge kvinder og queers på til at bruge hiphoppen som værktøj til at styrke deres selvværd og gå-på-mod. De unge får målrettet holdundervisning indenfor rap, sangskrivning og performance. Underviserne i forløbet er ligeledes også alle kvinder, transkønnede eller non-binære.

På holdet “Misfitz” vil rap-artisterne Anna Marie Vigsø og Annelise Lenander – hver tirsdag og torsdag, 6 timer om ugen – undervise unge kvinder, non-binære og transpersoner mellem 15 og 24 år i rap og hiphop. De vil klæde dem på med færdigheder og viden om rap, sangskrivning og performance, men også bruge hiphoppen som værktøj til at styrke
pigernes selvværd, selvtillid og gå-på mod. Workshoppen vil først og fremmest bestå af et sangskrivningskursus, samt rim- og rytmeøvelser. Dernæst skal alle skrive deres egen rap, hvor der tages udgangspunkt i deres egne narrative tilgang til sangteksterne. Sangene vil blive indspillet, mixet og masteret af Xeren, der til dagligt lever af at producere musik for nogle af landets bedste musikere fra undergrundsscenen. Han kommer til at facilitere studiesessions med Misfitz-holdene én gang om måneden.

 

Misfitz rap og hiphop

Rollemodeller og rejsen ud af undervisningslokalet

Ud over dette vil Anna og Annelise over flere omgange introducere deltagerne for en række kvindelige eller non-binære artister fra hiphop-miljøet, som de løbende vil bringe ind i egen undervisning. Artisterne vil både fortælle deres egne personlige historier, undervise de pågældende dage og fungere som positive rollemodeller. Løbende vil underviserne arrangere besøgsdage hos små og store pladeselskaber, foredrag hos Koda samt oplæg hos DMF, der kan udvide de unge kvinders viden og netværk i musikbranchen.

I samarbejde med Rapolitics sætter underviserne rammerne for 2 arrangementer, hvor deltagerne har mulighed for, at optræde med deres egen musik; en showcase halvvejs i forløbet, og en afslutningskoncert, hvor forældre og venner kan komme og se dem optræde. Deltagerne vil ved afrundingen af forløbet, få deres egen musik med hjem, samt coaching og vejledning til, hvor de skal søge hen.

 

Dumme spørgsmål ikke findes, og ingen drenge siger "du er ok af en pige at være"

Teamet bag Misfitz

Projektets motivation

Det kan være svært for piger og kønsminoriteter at forestille sig at rappe, når de få danske kvindelige rappere, der findes, til tider kan være svære at få øje på. Både i et hiphop miljø, hvor mænd er overrepræsenterede, men ligeledes i en musikbranche, der også er meget mandsdomineret. For mange kan det ligeledes være grænseoverskridende at være i et mandsdomineret miljø, og desuden en årsag til, at det er svært at lokke piger og kvinder til rap undervisning på hold for begge køn.

“De kender ikke deres rettigheder”

Det er desværre heller ikke en nyhed, at musikbranchen har været kendt for at lokke nye unge artister ind i “folden” og tjene penge på især unge piger, fordi de ikke kender deres rettigheder. Derfor vil underviserne på holdet gå i spidsen, og skabe et trygt frirum for kvinder og kønsminoriteter, der vil eksperimentere med hiphop og rapmusik. Et rum, hvor
alle kan udvikle sig, dumme spørgsmål ikke findes, og ingen drenge siger “du er ok af en pige at være”. Et rum, hvor man kan lære sig selv og musikbranchen at kende og komme tættere på eget kreative udtryk. Et rum, med et skabende fællesskab, der skubber til stereotyper og fordomme om kvindelige rappere, og ikke mindst lærer om deres egne rettigheder.

Undervisningen og den pædagogiske tilgang til deltagerne vil selvfølgelig være ud fra hiphoppens oprindelige rødder og principper: Peace, Unity, Love and Having Fun.

ArrowMusikfællesskab vil tiltrække flere unge kvinder