Vækstforløb booster virksomheders sociale ansvar
Siden Den Sociale Kapitalfond introducerede programmet Vækst med social bundlinje i 2017 har 26 virksomheder og otte kommuner arbejdet sammen om at få skabt nye arbejdspladser. Foreløbige resultater viser, at programmet har bidraget til øget vækst og socialt ansvar i virksomhederne og økonomiske besparelser i kommunerne.


Som en central del af Vækst med social bundlinje kommer virksomhederne igennem et intensivt vækstforløb i tæt samarbejde med kommunen. Gennem professionel rådgivning har virksomhederne opnået vækst og skabt flere arbejdspladser til udsatte ledige.
”Det er utrolig positivt, at de første resultater viser, at fokus på samarbejde og sociale investeringer betaler sig og skaber værdi for både virksomheder, samfundet og den enkelte borger, der står udenfor arbejdsmarkedet. Vi håber, programmets metode kan inspirere andre virksomheder og kommuner, så flere udsatte kan komme i job,” siger direktør i Tuborgfondet Anne-Marie Skov.
Ro til at gøre det bedre
Cateringfirmaet Mæsk, som ligger på Frederiksberg, er en af de 26 virksomheder, der har været med i forløbet. Mæsk er på fire år vokset fra to til 23 medarbejdere. Og for direktør Frederik Ketager har programmet været en stor hjælp til at fokusere på andet end kun drift og produktion.
”Det har været utrolig givtigt at få vejledning af kompetente fagfolk, der har forstand på at effektivisere virksomheder. Forløbet har lært mig også at fokusere på selve organiseringen. Det er med til at skabe en ro for både mig og mine medarbejdere til at levere en endnu bedre service til vores kunder,” fortæller Frederik Ketager.
Mulighed for at tage større socialt ansvar
De første resultater viser, at den gennemsnitlige omsætning og indtjening per deltagervirksomhed er steget. Men det var ikke de sorte tal, der motiverede Frederik Ketager til at melde virksomheden til programmet. Det var derimod muligheden for at blive endnu bedre til at drive sin virksomhed for på den måde at kunne tage endnu større socialt ansvar.
Vi havde allerede flere udsatte i job, før vi meldte os til programmet. Jeg så derfor programmet som en mulighed for at få hjælp til at finde vores ben og blive stærkere som virksomhed. Både for at kunne tage et endnu større socialt ansvar men også for at blive endnu bedre til rent faktisk også til at gøre det
Frederik KetagerDirektør - MæskSocialt ansvar gør en forskel på arbejdspladsen
Ifølge de foreløbige resultater har virksomhedernes sociale ansvar både en positiv effekt på samfundsøkonomien og stor betydning for de øvrige medarbejdere på arbejdspladsen. 76% af de adspurgte medarbejdere i undersøgelsen har svaret, at det i høj eller meget høj grad betyder noget for dem, at virksomheden tager socialt ansvar. Og det er også noget, Frederik Ketager kan nikke genkendende til.
”Det at give plads til udsatte giver en anden energi på arbejdspladsen, fordi arbejdspladsen får mulighed for at løfte noget andet end bare en produktion. Jeg er uddannet socialrådgiver, så for mig er det helt naturligt at gøre det. Og det giver bare rigtig god mening, siger Frederik Ketager, som også giver et godt råd med på vejen til andre virksomheder, der har lyst til at gøre en forskel.
”Det kræver selvfølgelig lidt ekstra at ansætte en medarbejder, som har brug for særlige hensyn og vilkår, men det gør det også at ansætte folk på ordinære vilkår, måske bare i en anden målestok. Det handler om at forberede sig på det og sætte sig ind i, hvad det kræver. Det svarer lidt til, at du køber et stykke værktøj, hvor man skal læse brugsanvisningen, før man går i gang. Hvis man ikke kan det, så ansæt én, der kan hjælpe med det. Jeg har selv ansat en mentor, som hjælper og støtter vores medarbejdere med særlige behov til at løfte deres job,” siger Frederik Ketager.
Vidensalon om Vækst med social bundlinje
Tirsdag den 25. september 2018 blev de første erfaringer og resultater fra programmet delt med godt 100 repræsentanter fra virksomheder og kommuner ved en vidensalon i Carlsberg Akademi. Her kunne virksomheder høste konkrete idéer til at tænke socialt ansvar, FN’s verdensmål og god forretning på nye måder og kommuner få inspiration til at støtte op om lokal vækst og samtidig skabe besparelser på de offentlige budgetter.
De foreløbige resultater for Vækst med social bundlinje viser bl.a.:
- At den gennemsnitlige vækst i omsætning per deltagervirksomhed er steget med 16 %
- At den gennemsnitlige indtjening (før skat og afskrivninger) per deltagervirksomhed er steget er steget med 23 %
- At virksomheders sociale ansvar har også en positiv indflydelse på samfundsøkonomien. For hver 10 mio. kroner der investeres i Vækst med social bundlinje er der en samfundsøkonomisk besparelse på 18,5 mio. kroner.
Fakta om Vækst med social bundlinje
- Vækst med social bundlinje er et intensivt vækstforløb, der fokuserer på at øge både omsætning og indtjening hos små og mellemstore virksomheder. På samme tid udvikler virksomheden også en social bundlinje.
- Udviklingsforløbet sker i tæt samarbejde med kommunerne, som ved at investere i samfundsansvarlige virksomheder kan opnå besparelser ift. forsørgelsesydelser som fx kontanthjælp.
- I perioden 2017 til 2018 har i alt 26 små og mellemstore virksomheder fra otte kommuner arbejdet sammen om at inkludere udsatte ledige på arbejdsmarkedet – på et økonomisk bæredygtigt grundlag.
- Programmet bruger metoden Payment by Results.
Vækst med social bundlinje er etableret af Den Sociale Kapitalfond i samarbejde med TrygFonden, Bikubenfonden, Tuborgfondet, Markedsmodningsfonden Markedsmodningsfonden under Erhvervsministeriet samt otte kommuner: Ikast-Brande, Kolding, Herning, Frederiksberg, Gladsaxe, Rudersdal, Glostrup og Albertslund.
Læs mere om Vækst med social bundlinje
Billederne herunder er fra vidensalonen afholdt den 25. september 2018 i Carlsberg Akademi.