Ung demokratiambassadør om EU: klimaet kræver kollektiv handling
16.01.2024
Nyhed
Demokrati
Tuborgfondet støtter i en ny valgpulje flere unge stemmer til Europaparlamentsvalget. Vi har spurgt Tarik Deljkovic på 24 år om, hvorfor unge skal engagere sig i EU-stoffet.
Indsatsområde
Demokrati
Valgpuljen
Læs hvordan du søger om støtteTarik studerer statskundskab på Syddansk Universitet. Samtidig er han aktiv i ungegruppen i DEO – Demokrati i Europa Oplysningsforbundet. DEO ung er et fagligt og socialt fællesskab, der pt. består af 32 EU-engagerede demokratiambassadører, der vil gøre EU-debatten mere mangfoldig end i dag – blandt andet ved at arrangere debatter og pop up-arrangementer på skoler landet over.
Hvorfor er EU-politik vigtigt?
Der er store udfordringer i samfundet, som kræver kollektiv handling på tværs af nationalstater. Klimaforandringerne er nok det vigtigste eksempel! Under perioden med Corona-pandemi blev det også tydeligt, at samarbejde på tværs af lande var med til at afbøde problemer og skabe løsninger på tværs af landegrænser. Der er brug for, at vi står sammen i Europa – også som modvægt til USA og i relation til krigen i Ukraine. Samtidig er en stor del af vores lovgivning baseret på love, der er vedtaget i EU.
Hvornår blev du selv interesseret i europapolitik?
Jeg gik på en international linje på Handelsskolen, og det var med til at gøre mig interesseret i EU-samarbejde og globale relationer – det åbnede mine øjne for, at udvikling sker gennem samarbejde. Jeg tror også, jeg blev draget af kompleksiteten. Internationalt samarbejde kan være supersvært. Derudover er begge mine forældre fra Bosnien, så selvom jeg er dansk, har de nok været med til at grundlægge et internationalt udsyn fra jeg var helt lille.
Hvor skal man starte, hvis man gerne vil vide mere om EU?
Det vigtigste er at være nysgerrig og opsøgende. Der findes et hav af gratis arrangementer for unge, hvor man kan blive klogere på EU. Fx i regi af DEO. Og der er altid en interessant vinkel på selv det allermest komplekse Europa-stof – det handler om framing. Ukrainekrigen er kompleks og har store og vidtrækkende konsekvenser – men spørgsmålet om Ukraines mulige medlemskab i EU, kan jo grundlæggende koges ned til et ja eller nej. Den enkelhed i selv de meget komplekse dagsordener, fascinerer mig.
Det vigtigste er at være nysgerrig og opsøgende.
Tarik Deljkovic Studerende, aktiv i DEO UNGSøg valgpuljen inden den 11. februar 2024
I Tuborgfondets valgpulje kan I søge støtte til aktiviteter, der engagerer flere unge i Europa-politik og øger unges valgdeltagelse ved det kommende EP-valg i sommeren 2024. Valgpulje – flere unge stemmer til EP-valget | Tuborgfondet