For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Unge hjerner: Et fællesskab for unge med erhvervet hjerneskade

03.12.2024

Nyhed

Entreprenørskab

Hjerneskadeforeningen driver fællesskabet Unge Hjerner, som med støtte fra Tuborgfondet nu kommer endnu bredere ud. Vi har talt med 23-årige Johanne Julie Rasmussen, som lever med mén efter en faldulykke, men som alle andre unge, har hun ambitioner og drømme for fremtiden.

Indsatsområde

Entreprenørskab

Læs om UNF

Læs om foreningens arbejde

At være ung og leve med erhvervet hjerneskade kan være både udfordrende og isolerende. For 23-årige Johanne har det været en forløb præget af smerter, misforståelser og begrænsninger – men i fællesskabet Unge Hjerner bliver hun mødt med forståelse – og hun har lært at prioritere og strukturere sin hverdag.
”Her føler jeg mig valideret,” siger hun.

En faldulykke ændrer Johannes liv

Johanne Julie Rasmussen var kun 12 år gammel, da hendes liv ændrede sig. Et fald fra en skammel resulterede i, at hun slog baghovedet hårdt mod gulvet. “Jeg kom på skadestuen, men lægerne opdagede ikke alle skaderne. Først flere år senere fandt de ud af, at jeg ikke havde haft én lille blødning, men fem blødninger i vævet,” fortæller hun.

Penge fra Tuborgfondet

Unge Hjerner har eksisteret i flere år, og i begyndelsen af 2024 fik Hjerneskadeforeningen penge fra Tuborgfondet til at udvikle fællesskabet, så endnu flere unge med erhvervet hjerneskade får mulighed for at deltage i fysiske møder og netværket kan tilbyde flere aktiviteter, som så vidt muligt er drevet af de unge selv.
Da jeg fanger projektleder Stine Harbech på telefonen, går hun og lytter til første afsnit af en ny podcast, som nogle af de unge, der er en del af Unge Hjerner har produceret.
”Mange af de her unge føler ikke, at de har en værdi, og skal lære at finde sig selv på en ny måde.
I Unge Hjerner gør vi meget ud af, at deres bidrag ER værdifuldt, deres ’batteri’ holder bare ikke så længe,” siger hun.

 

Livet med mén

I dag lever Johanne med varige mén. “Jeg har konstant hovedpine og tendens til migræne. Jeg bliver hurtigere træt, har hukommelsesbesvær og er lyd- og lysfølsom,” forklarer hun. Det er nogle af de skjulte udfordringer, som gør hverdagen uforudsigelig. Opgaver, der virker simple for andre, kan være uoverskuelige for hende: “Indimellem er det uoverskueligt at ordne vasketøjet, selvom jeg har været hjemme hele dagen.”
Derfor er det at finde balance i livet blevet et centralt fokus. For Johanne betyder det at acceptere sine begrænsninger, men også at stræbe efter et så almindeligt liv som muligt.

Jeg kan ikke have et studiejob, fordi jeg ikke har noget energi tilbage, når jeg kommer hjem fra uni.

Læs om Unge HjernerArrow Right

Fællesskab og forståelse

På trods af hjerneskaden lykkedes det Johanne at færdiggøre gymnasiet hjemme på Falster, og derefter flyttede hun til København for at studere Koreastudier på Københavns Universitet. Unge Hjerner mødes tæt på universitetet, så hurtigt begyndte hun at mødes med andre unge, som også har en erhvervet en hjerneskade. Det kan være unge, der har været i en trafikulykke, er blevet slået ned i nattelivet eller har fået en blodprop.
“Unge Hjerner er et sted, hvor man får feedback på sit liv, og hvor man kan være, som man har det. Her er der ingen, der dømmer,” fortæller hun. Samtaler om alt fra struktur i hverdagen til sex og samliv gør, at hun føler sig mindre alene i sine udfordringer.

Et anderledes studieliv

Johanne er i gang med 7. semester, men hendes hverdag er nok anderledes end de fleste andre studerende.
“Jeg kan ikke have et studiejob, fordi jeg ikke har noget energi tilbage, når jeg kommer hjem fra uni,” siger hun. Sociale aktiviteter kræver planlægning: “Hvis jeg vil til en fest, skal jeg sørge for at have læst op først, for jeg kan ikke læse dagen efter.”
Denne struktur er noget, hun har lært gennem Unge Hjerner. “Vi taler meget om energiforvaltning, og det har virkelig hjulpet mig,” siger hun.

Eventyr i Korea

Trods sine udfordringer nægter Johanne at lade sin hjerneskade definere hende. Hun har altid været glad for at rejse og er nu på sit andet udvekslingsophold i Korea. Første gang var dog overvældende: “Jeg var SÅ bange første gang. Det er langt væk, og jeg var nødt til at skabe struktur med pakkelister og planlægning,” fortæller hun.
Opholdet gav hende dog selvtillid og læring. “Jeg skulle finde ud af at skabe en hverdag og få det hele til at hænge sammen – selvom det var hårdt, var det også fedt,” siger hun. Derfor besluttede hun også at tage endnu et semester i Korea.
Når kandidaten er i hus, er planen at søge ind på en journalistisk overbygning og forfølge drømmen om at blive udlandskorrespondent.

Fakta om projektet

  • Omkring 42.000 unge er hverken en del af uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Desværre er der en stor del af dem, som har kognitive udfordringer som f.eks. en erhvervet hjerneskade.
  • Unge Hjerner er et tilbud som netop styrker disse unge, og deres muligheder i livet.
    Hjerneskadeforeningen indgår samarbejde med kommuner om at etablere nye afdelinger af Unge Hjerner. I dage kan unge med erhvervede hjerneskader mødes i København, Ringsted, Odense, Esbjerg, Thisted, Aalborg og Hjørring. I 2025 er det planen at flere byer kommer til.
  • Bevillingen fra Tuborgfondet løber fra 2024-2026.
  • 350 unge er i dag en del af Unge Hjerner.

RELATEREDE NYHEDER

27.02.2024Entreprenørskab”For unge der vil forandre verden”