For ansøgere
DrømmepuljenProjektstøtteKan vi få støtte?Tjekliste for ansøgningUdbetaling af støtteHent logoFAQ
Log ind
Ansøg

Unge iværksættere skal løfte FN's Verdensmål

19.11.2018

Nyhed

Vi har brug for unge talenter, der har lyst og mod på at kaste sig ud i at afprøve nye, bæredygtige forretningsmodeller og starte virksomheder på det grundlag, hvis vi skal nå FN’s 17 Verdensmål i 2030. Det skriver formand for Tuborgfondet Flemming Besenbacher og adm. direktør for Fonden for Entreprenørskab Christian Vintergaard i en fælles kronik i Børsen mandag den 19. november.

Foreningsnavn

Fonden for Entreprenørskab

Forenings hjemmeside

I 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere 17 ambitiøse verdensmål på vegne af FN, som giver retningen for, hvordan vi frem mod 2030 sikrer en udvikling, der socialt, økonomisk og miljømæssigt hænger bæredygtigt sammen. Hvis vi skal nå over målstregen inden 2030, kræver det en ambitiøs og fælles indsats, hvor start-ups og de yngre generationer spiller en vigtig rolle.

Vi har brug for unge talenter, der har lyst og mod på at kaste sig ud i at afprøve nye, bæredygtige forretningsmodeller og starte virksomheder på det grundlag. Det er naturligvis nødvendigt, at etablerede virksomheder også omstiller deres forretning. Mange er allerede godt i gang. Men oftest er det en mere langsommelig proces at transformere en etableret virksomhed sammenlignet med startups. Det skyldes at nye forretningsgange skal integreres samtidig med, at den allerede eksisterende kerneforretning skal understøttes.

Det at sikre, at virksomheden bidrager til Verdensmålene, er ikke kun godt for vores planet, men giver også større økonomisk gevinst. Analyser viser, at samfundsansvarlige, formålsdrevne virksomheder leverer resultater, der er højere end andre virksomheder (McKinsey, 2014, Howard Business Review, 2016).

For at nå i mål med Verdensmålene, er det derfor helt afgørende, at vi kommer op i et helt andet gear. Og her har startups en unik mulighed for at basere selve forretningsmodellen og virksomhedens grundlæggende idé på Verdensmålene.

Desværre går det ikke stærkt nok for iværksætteri og opstart af nye virksomheder i Danmark. Der er for få nye CVR-numre og for få, der finder ind i solide vækstforløb. Der er derfor fortsat brug for at inspirere og give endnu flere mod på at vælge iværksættervejen. Også blandt unge. Samtidig er det i dag kun hver fjerde nystartet iværksætter, der er kvinde. En tendens som også er faldende, da det i 2012 var hver tredje nystartet iværksætter, der var kvinde.

Med andre ord så står vi i en situation, hvor vi sakker bagud indenfor iværksætteri sammenlignet med andre europæiske lande, og hvor vi samtidig forsømmer at gøre brug af hele Danmarks talentmasse; unge kvinder såvel som unge mænd.

Derfor går vi i Tuborgfondet og Fonden for Entreprenørskab nu sammen om at understøtte og uddele mikrolegater til unge verdensmålsiværksættere, der ønsker at skabe en bæredygtig forretning med direkte afsæt i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Det gør vi for at give medvind til gode, bæredygtige idéer, der samtidig kan være med til at vise potentialet i at tænke iværksætteri sammen med løsningen på nogle af vores største globale udfordringer. Et centralt punkt i samarbejdet består i at fremme kvindelige iværksættere, og herigennem udløse det enorme potentiale, der ligger i at få en meget større og mere mangfoldig ressourcebase i spil.

Gennem samarbejdet vil vi uddele mikrolegater på op til 50.000 kr. til unge talenter kvinder og mænd, som stadig er under uddannelse. Netop disse startups er i Danmark oversete i forhold til finansiering. Derfor vil Tuborgfondet og Fonden for Entreprenørskab bringe risikovillig kapital og rådgivning til netop den gruppe af iværksættere.

Finansiering er naturligvis ikke nok. De unge skal også have viden, mod og inspiration. Derfor er en helt central komponent i vores samarbejde netop aktivering af et stærkt mentorkorps af dygtige ledere fra erhvervslivet, der – pro bono – vil bruge deres tid og erfaringer på at hjælpe de unge talenter på vej. For at både unge kvinder og mænd har de afgørende rollemodeller at spejle sig i, består en vigtig del af samarbejdet i at sikre en mere ligelig fordeling mellem kvinder og mænd blandt erhvervsmentorerne.

Med Tuborgfondets formål om at styrke unges engagement i samfundet og jobparathed, og Fonden for Entreprenørskabs formål om at udbrede entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer og give unge kompetencer for fremtiden, har dette samarbejde en naturlig synergi til gavn for unge iværksættere og vores samfund.

Samarbejdet kommer i særlig grad til at fokusere på at styrke unge iværksættere og nye virksomheder, der drives af at løse store globale udfordringer. Målet er at uddele mikrolegater til 150 unge verdensmålsiværksættere over de næste tre år, så deres idéer og virksomheder kan blomstre. Alt sammen for at vi kan accelerere vores udvikling på vej til en endnu mere bæredygtig verden, der hænger sammen – socialt, økonomisk og miljømæssigt.

Verdensmålene er også et af hovedtemaerne i dette års ’Global Entrepreneurship Week’, som finder sted i denne uge. I Danmark er ugens højdepunkt ’Danish Entrepreneurship Award’ d. 15. november i Fredericia, hvor mere end 7.000 deltager. Her får nysgerrige unge mulighed for at teste deres mod og idéer, når erfarne erhvervsfolk står klar med rådgivning og seriøs sparring til unge, der vil være med til at ændre verden gennem bæredygtig forretning.

Læs kronikken i Børsen (Det kræver login at læse den)

Læs mere om samarbejdet mellem Tuborgfondet og Fonden for Entreprenørskab